Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.
WERSJA WEGE
Danie bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Sos rybny - jedyny składnik zwierzęcy wystarczy zastąpić sosem sojowym.Prep Time | 10 minut |
Cook Time | 10 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 500 g brukselek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka przyprawy 7 smaków (lub mniej wg. gustu), do posypania
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego w wersji wege zastąpić sosem sojowym jasnym
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka soku z limonki (sok z 1/2 limonki)
- 1 łyżka cukru brązowego
Ingredients
Sos:
|
Instructions
- Brukselkę kroimy na pół, większe sztuki w ćwiartki. Na oleju podgrzewamy 1 łyżkę cukru i dodajemy brukselkę. Smażymy ok. 3 minuty na małym ogniu i dodajemy czosnek, smażymy kolejne 2-3 minuty i dodajemy posiekaną drobno kolendrę.
Share this Recipe