Brokuł w cieście po indyjsku Pakora Masala to bardzo popularna przekąska w kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim oleju. Proste do wykonania danie, jednak pamiętać należy żeby przygotować równe, małe kawałki produktów do obsmażania aby równomiernie się rumieniły w oleju. Zamiast brokuła można użyć kalafiora, cukinii, papryki czy tofu. Smażone warzywa podaje się z sosami do maczania jogurtowo-czosnkowym i/lub miętowym.
Prep Time | 40 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 brokuł
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mąka kukurydziana (nadaje chrupkości)
- 1/2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka tandoori masala
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki oleju do głębokiego smażenia
Sosy do maczania:
- sos jogurtowo-czosnkowy (do jogurtu wycisnąc czosnek, lekko posolić)
- sos miętowy
Ingredients
Ciasto:
Sosy do maczania:
|
Instructions
- Brokuły podzielić na równe różyczki wielkości małego kęsa.
- Włożyć do wrzątku, przykryć pokrywką, doprowadzić wodę do wrzenia i odcedzić.
- Obie mąki wymieszać z przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą.
- Wyrobić łyżką ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
- Wyjmować z patelni łyżką cedzakową na papier kuchenny w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Share this Recipe