Biryani z warzywami to klasyczne danie kuchni indyjskiej wykonane z ryżu z dodatkami. Nazwa dania prawdopodobnie pochodzi od perskiego słowa "birinj" znaczącego ryż. Nasza wersja jest w pełni wegetariańska, może by jednak bez problemu wzbogacona dowolnym rodzajem mięsa. Typowymi dodatkami do ryżu są indyjskie przyprawy, mięso (kurczak, wołowina, kozina, krewetki, ryba), warzywa i jajka. Oczywiście danie najlepiej smakuje przygotowana na najlepszy indyjskim ryżu basmati.
KACCHI BIRYANI
Przygotowane przez nas Biryani z warzywami gotowane jest w specyficzny sposób. Ugotowany ryż układa się warstwami z pozostałymi składnikami w garnku a następnie gotuje (dusi się). Taka wersja dania nazywana jest w Indiach Kacchi Biryani. Słowo "Kacchi" nie oznacza jednak "warstwa" tylko "surowe" i odnosi się do tego, że tradycyjnie układano warstwami składniki surowe i długo gotowano/zapiekano. Jednak wstępne przesmażenie składników pozwala na znaczące skrócenie gotowania i umożliwia przeprowadzić gotowanie w garnku na gazie.Prep Time | 1 godzina |
Passive Time | 15 minut |
Servings |
osób
|
Ingredients
- 250 g ryżu basmati
- 1 szt. kalafiora małego, podzielonego na różyczki
- 3 szt. ziemniaków obranych, pokrojonych w kostkę
- 200 g okry można lub zastąpić szparagami lub fasolką
- 1 łyżka pasty z czosnku i imbiru
- kawałek kory cynamonu
- 5 ziaren kardamonu zielonego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka nasion kozieradki
- 2 kg pomidorów pokrojonych w kostkę (można zastąpić 400ml passaty pomidorowej)
- 2 łyżki oleju do smażenia lub ghee
- 150 ml passaty pomidorowej
- świeże zioła (kolendra i mięta)
- garść prażonej cebuli
- garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych
- jogurt naturalny do picia
Ingredients
|
Instructions
- Ryż zalewamy zimną wodą (1 i 1/2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu) i odstawiamy na kwadrans. Następnie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 12 min.
- We wrzątku blanszujemy kalafiora, ziemniaki, okrę (lub szparagi / fasolkę).
- Na łyżce oleju podsmażamy: pastę z czosnku i imbiru i wszystkie suche przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Smażymy ok. 5 min i dodajemy zblanszowane warzywa.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy 1 łyżkę oleju. Układamy warstwę ryżu, warzywa, zioła, orzechy, cebulkę i kolejną warstwa ryżu, warzyw itd. Przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min na małym ogniu.
Share this Recipe