Banany z miodem
Ocena ze starego portalu: 4,93 / 15 ocen
Banany z miodem to klasyczny chiński deser. Chrupiące banany polane miodem, serwowane na ciepło. W ten sam sposób możemy przygotować ananasy. Zarówno migdały jak i sezam można uprzednio uprażyć na suchej patelni, nadaje to im ciekawy smak i zapach.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

02.12.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Passive Time
30minut
Ingredients
Ciasto:
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2szklanki wody
  • 1szt. jajka
Instructions
  1. Wymieszać składniki na ciasto o zawiesistej konsystencji. Odstawić na 30 min żeby wyrosło.
  2. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i obtoczyć w cieście.
  3. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
  4. Ułożyć banany na talerzu, skropić miodem, posypać migdałami lub sezamem. Serwować ciepłe.