Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.
Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana dużego
- 1 pęczek świeżej bazylii (same listki, bez łodyżek)
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych
- 2 ząbki czosnku posiekanego lub wyciśnietego
- 2 łyżki sosu rybnego lub
- 2 łyżki sosu sojowego tajskiego w wersji wegetariańskiej
- 2 łyżki cukru palmowego
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju do smażenia
Dodatek:
- kilka porcji tajskiego ryżu kleistego ugotowanego na parze wg. przepisu lub
- kilka porcji ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe