Bakłażan w sosie z czarnej fasoli
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

21.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Servings Prep Time
2osoby 45minut
Ingredients
  • 500g bakłażana(2 średnie)
  • 4ząbki czosnkuwyciśniętego
  • 4cm świeżego imbiruposiekanego
  • 1szt. cebulidużych, posiekanych
  • 1/3szklanki bulionudrobiowego lub warzywnego
  • trochę olejudo smażenia
Przyprawy:
Do przybrania:
  • 1szt. cebuli dymkipociętej ukośnie
Instructions
  1. Pokroić bakłażany w cienkie plastry (ok. 0,5 cm).
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 0,5 cm oleju. Kłaść po kilka plasterków bakłażana (tak żeby się nie pokrywały) i smażyć z obu stron aż się lekko zarumienią (ok. 1 min. z każdej strony).
  3. Wyjmować na papier kuchenny w celu osączenia z oleju. W ten sposób usmażyć wszystkie plasterki. Po każdym smażeniu uzupełniać olej.
  4. Na patelni zostawić 2 łyżki oleju. Wrzucić czosnek, imbir i cebulę, przesmażyć 30 sek. mieszając. Dodać bulion i przyprawy. Zagotować i gotować 2 minuty. Dodać bakłażana, delikatnie wymieszać (żeby plastry się nie posklejały). Gotować jeszcze 2 min. Przełożyć na talerz i posypać dymką.