Bakłażan smażony z warzywami
Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Servings Prep Time
2osoby 30minut
Ingredients
  • 1szt. bakłażanapokrojonego w kostkę
  • 1/3szklanki migdałów
  • garść fasolki szparagowejświeżej lub mrożonej
  • 1szt. cebulipokrojonej w kostkę
  • 2ząbki czosnkuwyciśnięte lub posiekane
  • 1/4szt. papryki czerwonejpokrojonej w kostkę
  • 6liści kapusty pekińskiejgrubo pokrojonej
  • 1szt. papryczki chilidrobno posiekanej, bez pestek
  • 2łyżki pieprzu syczuańskiegopokruszonego
  • 1łyżka świeżej bazylii
  • 2łyżki oleju arachidowego
Sos:
Dodatek:
Instructions
  1. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na połówki. Rozgrzać wok i uprażyć migdały na lekko złoty kolor.
  2. Fasolkę szparagową wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 4-5 minut. Odcedzić i odstawić.
  3. W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 1 minutę.
  4. Dodać bakłażana, fasolkę, paprykę. Smażyć przez 5 minut mieszając.
  5. Dołożyć kapustę pekińską i papryczkę i chili, wsypać pieprz syczuański i smażyć do lekkiego zwiędnięcia kapusty – około 2 minuty.
  6. Wlać sos (bulion warzywny, sos sojowy, sos hoisin, ocet), wymieszać dokładnie i krótko podgrzać.
  7. Dodać liście bazylii, wymieszać. Podawać potrawę posypaną migdałami jako dodatek podawać ryż jaśminowy.