Bakłażan smażony z tofu
Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

22.11.2024
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Servings Prep Time
4osoby 30minut
Ingredients
Do przybrania:
Instructions
  1. Bakłażana pokroić w 2 cm plastry i posolić z obu stron. Pozostawić przez 10 minut aby puścił sok a następnie przepłukać plastry w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem żeby olej nie pryskał w czasie smażenia.
  2. Grzyby shitake zalać szklanką gorącej wody, po 15 minutach pokroić je w paski odrzucając twarde ogonki. Wodę od grzybów pozostawić do wykorzystania w dalszej części przepisu.
  3. Rozgrzać dużą patelnię, wlać 3 łyżki oleju i 1 łyżkę oleju sezamowego, położyć plastry bakłażana na olej.
  4. Smażyć plastry bakłażana z obu stron na lekko złoty kolor, przełożyć na talerz.
  5. Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, pora, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć przez minutę a następnie wrzucić pokrojone tofu. Smażyć następne 2 minuty.
  6. Dodać sos rybny, sos sojowy i olej sezamowy oraz wodę z moczenia się grzybów. Delikatnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
  7. Dodać bakłażana, delikatnie wymieszać, trzymać chwilę na ogniu aż bakłażan się podgrzeje. Podawać posypane dymką, listkami kolendry i sosem chili (opcjonalnie) z dodatkiem brązowego ryżu.