Bakłażan smażony z tofu to bezmięsne chińskie danie. Aby uzyskać wersję wegetariańską sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Kluczową sprawą dla tego dania jest użycie dobrego tofu np. tofu Mori-nu (dostępne w naszym sklepiku), lepiej unikać rodzimych odmian tofu z marketów, niektóre są po prostu niezjadliwe.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana
- 1 paczka tofu zwartego pokrojonego w słupki
- 3 szt. grzybów shitake
- 1 szt. pora biała część, pokrojona w cienkie talarki
- 4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 łyżka świeżego imbiru posiekanego
- 1 szt. papryczki chili (świeżej lub suszonej), bez pestek grubo posiekanej
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
Do przybrania:
- 2 łyżeczki świeżej kolendry
- 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, posiekany
- trochę sosu chili (opcjonalnie)
- 1 szklanka ryżu brązowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Do przybrania:
|
Instructions
- Grzyby shitake zalać szklanką gorącej wody, po 15 minutach pokroić je w paski odrzucając twarde ogonki. Wodę od grzybów pozostawić do wykorzystania w dalszej części przepisu.
- Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić grzyby, pora, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażyć przez minutę a następnie wrzucić pokrojone tofu. Smażyć następne 2 minuty.
- Dodać sos rybny, sos sojowy i olej sezamowy oraz wodę z moczenia się grzybów. Delikatnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.
Share this Recipe