Bakłażan duszony na ostro to bardzo smaczne danie wegetariańskie, niskokaloryczne a jednocześnie zawierające dużo cennych wartości odżywczych. Bakłażan zwany również oberżyną, gruszką miłosną posiada dużo potasu, żelaza wapnia i magnezu. Jedzenie tego warzywa gwarantuje podobno długie życie. Polecane jest szczególnie dla nadciśnieniowców, diabetyków i ludzi z chorobą wieńcową. Danie lekko ostre, miłośnicy bardzo pikantnych dań mogą dołożyć dodatkowe papryczki i więcej sosu chili.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 szt. bakłażana duży
- 1 łyżka soli
- 2 łyżeczki świeżego imbiru posiekanego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 szt. papryczki chili suszonej posiekanej
- 1 szt. cebuli pociętej w krążki
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżeczki sosu hoisin
- 1/2 łyżeczki sosu chili
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 szklanka bulionu lub wody (w wersji wege użyć wywaru warzywnego)
Dodatek:
- 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Sos:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe