Bakłażan czosnkowy na słodko
Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen
Bakłażan czosnkowy na słodko to bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna potrawa wegetariańska. Bakłażana nie obieramy, jemy ze skórką. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z serwisu KuchnieOrientu.pl

Autor przepisu:

Przemek Przesmycki

Składniki kupisz w sklepie internetowym KuchnieOrientu.pl

Data przepisu:

24.11.2024
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Servings Prep Time
3osoby 20minut
Ingredients
Sos:
Instructions
  1. Bakłażana umyć i pokroić w 2,5 cm plastry, a następnie każdy plaster na 4 ćwiartki.
  2. Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju, włożyć połowę bakłażana i mieszając smażyć 5 min. Wyjąć na talerz. Ponownie rozgrzać 3 łyżki oleju usmażyć druga porcję bakłażanów, wyjąć na talerz.
  3. Rozgrzać w woku 1 łyżkę oleju, przesmażyć krótko czosnek, dodać sos, zagotować. Dodać bakłażana i od czasu do czasu mieszając gotować 3 min aż wchłonie cały sos. Gotowe.