Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.
Przepis na tego burgera powstał w czasie długiego majowego weekendu, podczas rodzinnego grillowania 😀
Jest to nasza odmiana chikkera, burgera którego możecie spotkać w najpopularniejszej sieci fast food na świecie. Pyszny chrupiący kurczak, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi. Podajemy również przepis na bułkę z sezamem, którą upiekliśmy w domowym piekarniku.
Prep Time | 1,5 godziny |
Cook Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
Bułki (2sztuki)
- 250 g mąki pszennej
- 75 ml mleka
- 75 ml wody
- 4 g drożdzy suszonych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko roztrzepane
- 20 g sezamu białego
Kurczak
- 300 g piersi z kurczaka przekrojonej na pół
- 40 g mąka tempura
- 40 g panko
- 1 łyżka oleju sojowego
- woda gazowana
Wakame
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 g wodorostów wakame
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatki
- 40 ml majonezu sriracha
- marynowana rzodkiew paski
- 20 g prażona cebula
- ogórek zielony
- sól, pieprz
Ingredients
Bułki (2sztuki)
Kurczak
Wakame
Dodatki
|
Instructions
- Łączymy wszystkie suche składniki do przygotowania ciasta na bułki tj: mąkę, cukier, sól, drożdże z mlekiem, woda z roztopionym masłem.
- Ciasto wyrabiamy około 5 min, aż będzie łatwo odchodzić od boków miski.
- Zostawiamy na 45 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
- Następnie formujemy okrągłe lub podłużne (jak w naszym przepisie) bułki i odstawiamy na kolejne 20 min do wyrośnięcia.
- Po tym czasie, smarujemy powierzchnie bułek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka, posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na około 15 min.
- Kolejny krokiem jest przygotowanie mięsa. Dwa kawałki fileta, obtaczamy w tempurze (wsypujemy tempurę do miski i dolewamy wody gazowanej, tak by otrzymać konsystencje gęstej śmietany) następnie obtaczamy w Panko. Piersi wrzucamy na patelnie wok z rozgrzanym olejem i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Wodorosty Wakame, namaczamy w misce z ciepłą woda przez około 20 min, tak aby powiększyły swoja objętość. Następnie dokładnie je odcedzamy i doprawiamy wszystkimi składnikami wymienionymi wyżej.
- Upieczone bułki przekrawamy na pół, smarujemy spód majonezem sriracha i ketchupem. Układamy kolejno doprawioną sałatkę z wodorostów Wakame, paski marynowanej rzodkwi, kurczaka w panierce(dodaliśmy też plaster rozpuszczonego żółtego sera). Na kurczaka dodajemy pokrojonego ogórka, posypujemy to prażoną cebulka i polewamy reszta majonezu sriracha
- Azjatycki Chikker burger jest gotowy. Życzymy smacznego !!!
Recipe Notes
Ta nieoczywista(czy ktoś z Was słyszał o burgerze z wakame i marynowaną rzodkwią?) kompozycja składników na 100% pozytywnie zaskoczy Waszych gości :o:):D
Share this Recipe