Przejdź do treści

Aromatyczna chrupiąca kaczka / Przepis internauty

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Aromatyczna chrupiąca kaczka / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 oceny
Aromatyczna chrupiąca kaczka to domowa wersja słynnej kaczki po pekińsku z chrupiącą skórką. Podawana z pszennymi plackami i sosem hoisin.
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 7 godzin
Passive Time 5 godzin
Servings
osób
Ingredients
Rodzaj dania Dania główne
Prep Time 7 godzin
Passive Time 5 godzin
Servings
osób
Ingredients
Votes: 1
Rating: 5
You:
Rate this recipe!
Instructions
  1. Kaczkę oprawioną i umytą włożyć na 5 min. do wrzątku. Zanurzyć całą kaczkę. Po 5 minutach wyjąć kaczkę, osuszyć, powiesić za szyje w przewiewnym miejscu lub w spiżarni na 1/2 godziny, żeby całkiem wyschła.
  2. Sos sojowy, cukier brązowy i ocet wymieszać. Natrzeć tą miksturą kaczkę i powiesić na 1 godzinę. I tak nacierać jeszcze 2 razy. Za drugim razem kaczkę powiesić na 3 godziny. Natarta kaczka musi wisieć łącznie 4-5 godzin.
  3. Podgrzać piekarnik do 190-200 st.C. Wyłożyć kaczkę na blachę z rusztem - kratką. Wlać wodę do blachy, do połowy naczynia. Resztę pasty do kaczki włożyć do wody. Piec 30-40 minut.
  4. Później zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec kaczkę jeszcze przez godzinę. Kaczka musi dobrze zbrązowieć, skórka ma być chrupiąca, a mięso dobrze upieczone.
  5. "Pan cakes"- placki, na których będzie podawana kaczka: Z mąki, soli i wody wyrobić ciasto. Przenieść do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Przykryć.
  6. Z ciasta zrobić rulon/walec o średnicy 4-5 cm i pokroić w krążki grubości 1 cm każdy. Rozwałkować cienkie placuszki o średnicy 15-20 cm. Placki opiekać na patelni z rozgrzanym olejem sezamowo-arachidowym, aż się zarumienią. Następnie przełożyće do bambusowego pojemnika na parę, z pokrywką.
  7. Ogórki pokroić w paseczki, dymkę tak samo. Ułożyć dymkę koło siebie na dużym talerzu, jak zapałki w pudelku, a nie porozrzucane.
  8. Na plackach pan cakes smarujemy sos Hoisin, kładziemy trochę kaczki, ogórka i dymki. Zwijamy w rulon. Wszystko robimy palcami i jemy palcami. Wino mile widziane.
Share this Recipe