Agedashi dofu - tofu smażone na głębokim oleju to klasyczne japońskie danie, tofu obtoczone w mące (kukurydzianej lub ziemniaczanej) smażone na głębokim oleju, chrupiące i złociste na zewnątrz a jedwabiste w środku. Nasza wersja nieco różni się od klasycznej, w której tofu polewa się prostym sosem (dashi, sos sojowy, mirin) i posypuje imbirem lub siekanym nori. W naszej wersji użyliśmy bardziej złożonego sosu i dodaliśmy paprykę nadającą daniu koloru. Podane z dodatkiem brązowego ryżu Agedashi dofu może stanowić samodzielne, pożywne danie.
Prep Time | 30 minut |
Servings |
osoby
|
Ingredients
- 1 paczka tofu zwartego
- sól
- 4 łyżki mąka kukurydziana
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 1 łyżka oleju sezamowego
Składniki na sos:
- 1/4 szt. papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce lub posiekanego
- 2 ząbki czosnku wyciśniętego lub posiekanego
- 1/2 szt. papryczki chili suszonej posiekanej, bez pestek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- 2 łodyżki cebuli dymki sam szczypior, pokrojony ukośnie w kawałki
Do przybrania:
- 2 łyżeczki sezamu czarnego
Dodatek:
- 1 szklanka ryżu brązowego ugotowanego wg. przepisu
Ingredients
Składniki na sos:
Do przybrania:
Dodatek:
|
Instructions
Share this Recipe