Potrawy z mleczkiem kokosowym znajdziemy w wielu orientalnych kuchniach. Przede wszystkim słyną z nich jednak kuchnia tajska oraz kuchnia indyjska.
Aromatyczne curry z mięsem, rybą czy warzywami. Delikatne desery z dodatkiem egzotycznych owoców. Pikantne zupy z kurczakiem lub krewetkami… Wszystkie te oryginalne dania przyrządzimy przy użyciu mleka kokosowego.
Zobacz, do czego jeszcze przyda się nam ten cenny składnik i sprawdź mleko kokosowe i przyprawy dostępne w naszym sklepie!
Potrawy z mleczkiem kokosowym: od zup do deserów
Warto wiedzieć, że potrawy z mleczkiem kokosowym są wyjątkowo różnorodne. Mleko kokosowe jest bowiem produktem bardzo uniwersalnym – sprawdzi się zarówno w daniach na słono czy ostro, jak i na słodko.
Z jego użyciem powstają słynne dania tajskie np. różnego rodzaju zupy. Popularnością cieszy się tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego, równie pyszne są zupy z dodatkiem krewetek, trawy cytrynowej czy liści limonki kaffir. Tajskie jedzenie pełne jest też deserów bazujących na tym produkcie (zobacz np. banany w mleku kokosowym).
Z kolei w kuchni indyjskiej mleko kokosowe służy również do tworzenia smakowitych deserów, ale przede wszystkim dodawane jest do najróżniejszych sosów oraz curry. Pozwala ono złagodzić nieco bardzo ostry smak wielu potraw.
Mleko kokosowe – jak kupować i używać?
Chociaż potrawy z mleczkiem kokosowym są dziś dość powszechnie spotykane, a samo mleko dostaniemy bez większego problemu w wielu sklepach, to dla niektórych jest to nadal produkt egzotyczny. Jak się z nim obchodzić?
Na pewno podczas zakupu warto zwrócić uwagę na jakość. Mleko kokosowe może mieć bowiem różny skład – szukamy takiego, które będzie miało wysoką zawartość naturalnego ekstraktu z kokosa, bez zbędnych dodatków. Możemy też zdecydować się na mleko kokosowe light, idealne dla osób liczących kalorie. Dobrze jest kupować mleko kokosowe w sklepach specjalizujących się w sprzedaży żywności orientalnej – jest większa szansa, że będzie oryginalne i wysokiej jakości.
Dobre mleczko kokosowe po wstawieniu do lodówki rozwarstwia się: na wierzchu pozostaje zbita, kremowa masa, a pod spodem woda kokosowa.
Potrawy z mleczkiem kokosowym cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego – jego delikatność łagodzi ostry smak orientalnych potraw i świetnie sprawdza się w egzotycznych deserach.