Indyjski Papad w wersji pikantnej z czarnym pieprzem. Papad (zwany także Poppadums) to cienki, chrupiący placek z fasoli urad, podawany jako przystawka w czasie oczekiwania na danie główne, stosuję się go także jako dodatek do dań w głębokim sosie, przy jego pomocy nabiera się porcję sosu i zjada razem z plackiem. Ma ciekawy, oryginalny smak. Opakowanie zawiera ok. 10 placków. Papady mogą być podawana jako oryginalna przekąska, świetnie smakują maczane w słodkim chutneyu z mango a także w słodkim sosie chili.
Składniki: mąka z fasoli urad (89%), mąka ryżowa, sól, czarny pieprz, olej kokosowy, regulator kwasowości (węglan wapnia). Produkcja: Indie.
Przygotowanie: Na patelni dobrze rozgrzać 1-2cm oleju. Wrzucić placek Papad, po 2-3 sek placek zacznie puchnąc i się rozwijać. Czasami brzegi placka szybko się podwija i nie usmażą, wtedy możemy obrócić placek na druga stronę na 1-2 sek.
Indyjskie naleśniki powinny być podawane na ciepło i chrupko. Podawać je można z rozmaitymi dipami oraz siekanymi warzywami.