Pasta przyprawowa do tajskiej wieprzowiny Nam Prik Ong 50g
Pasta służy do przygotowania tajskiej wieprzowiny Nam Prik Ong. Jest to aromatyczne, jednogarnkowe danie na bazie przecieru z pomidorów i krewetek z dodatkiem czosnku, kolendry, chili i cukru. Najczęściej serwowane jest z gotowanymi/grillowanymi warzywami, zielonym ogórkiem, chińska kapustą lub ryżem.
Składniki: Szalotki, przecier pomidorowy, cukier palmowy, olej sojowy, woda, sól, czosnek, chili, płatki pomidorowe, pasta krewetkowa (krewetki, sól), korzeń kolendry, ekstrakt drożdżowy, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy
Przygotowanie;
W woku rozgrzewamy 15ml oleju, dodajemy zawartość saszetki i 200g mielonej wieprzowiny. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy ok 120-150ml wody i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut