Pasta służąca do przygotowania słynnej tajskiej Tom Kha, aromatycznej, łagodnej zupy z mlekiem kokosowym z dominującym aromatem galangalu (Tom Kha oznacza “zupa z galangalu”). Pastę należy wymieszać z wodą lub bulionem, mlekiem kokosowym (pasta zawiera już mleko kokosowe), dodać kurczaka (otrzymujemy podstawową wersję zupy tom kha gai), owoce morza (tom kha thale), grzyby (tom kha het) lub tofu (tom kha taohu), możemy też dorzucić świeżą kolendrę i zupa gotowa. Składniki: ekstrakt z kokosa 35%, galangal, cukier, szalotka, czosnek, wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), liście limonki Kaffir, trawa cytrynowa, kwas (kwas cytrynowy). Produkcja: Tajlandia.
Przygotowanie: Zagotować 1L wody (lub bulionu), dodać 2 łyżki pasty tom kha, kurczaka i grzyby słomiane. Gotować aż kurczak będzie gotowy, podawać na gorąco.