LO HAN KUO (LO HAN GUO) zwany także „owocem Buddy” to uprawiany w Chinach bardzo słodki, okrągły owoc. Jego nazwa „owoc Buddy” lub „owoc mnicha” wzięła się stąd, że owoc ten został odkryty i opisany po raz pierwszy w XIII wieku przez chińskich mnichów buddyjskich. Cukier zawarty w Luo Han Kuo jest 300 razy słodszy od cukru, dlatego owoc ten od wieków był używanych w Chinach jako zdrowy naturalny słodzik, szczególnie odpowiedni dla cukrzyków i osób otyłych. Owoc Buddy jest także wykorzystywany przez medycynę naturalną do leczenia przewlekłego bronchitu i kaszlu, jest także skuteczny na przeziębienie i problemy gastryczne. Podstawowym zastosowaniem LO HAN KUO jest użycie owocu zamiast cukru w przepisach na zupy i dania duszone a także do przygotowania herbat.
Składniki: 100% owoc Lo Han Kuo (Momordica grosvenori). Produkcja: Chiny.
Użycie:
Podzielić owoc na części (z powodu dużej słodkości do przepisu stosuję się zazwyczaj część owocu). Część potrzebną do przygotowania dania przepłukać woda. Nieużytą część owocu przechowywać w zamykanej plastikowej torebce w chłodnym, suchym miejscu.
ZUPA Z WIEPRZOWINY, RZODKWI I LUO HAN KUO
Czas przygotowania: 2 godz. 10 min
Proporcje: dla 8 osób
Składniki:
1kg chudej wieprzowiny, pociętej w 3-4cm kostki
1 biała rzodkiew, pocięta w 2 cm plasterki
2 marchewki, pocięte w 2 cm plasterki
1/2 owocu Luo Han Kuo
2 łyżeczki słodkich migdałów
1 łyżeczka gorzkich migdałów (jeżeli niedostępne użyć dodatkową łyżeczkę słodkich)
2,5 cm korzenia imbiru, pociętego w plasterki
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę do blanszowania wieprzowiny. Zalać pocięte mięso i odstawić, po kilku minutach, odlać wodę.
2. W dużym garnku zagotować 3 litry wody, dodać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu 5 min. Zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny.
3. Doprawić do smaku solą i podawać.