Czy wiesz, że jackfruit to jeden z największych owoców na świecie? Może osiągać wagę 35 kg i nawet metr długości! To również cenne źródło składników odżywczych i wielu możliwości zastosowań w kuchni. Mieszkańcy Afryki i południowo-wschodniej Azji, gdzie rosną drzewa bochenkowe, jedzą dojrzałe owoce na surowo, suszą, dodają do ciepłych potraw, a także robią z nich galaretki i chrupiące chipsy. Jackfruit to bogactwo witamin (A, B, C), żelaza, cynku, wapnia, magnezu i potasu, a także błonnika, który pomaga w utrzymaniu odpowiedniej perystaltyki jelit. Wpływa także korzystnie na układ krążenia i odporność. W naszym sklepie proponujemy owoce młodego drzewa bochenkowego. Należy spożywać go po wcześniejszym przygotowaniu. Młody jackfruit używany jest jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej, ma podobną konsystencję i smak do surowego drobiu. Możesz go dodać do curry lub przyrządzić kanapki, wkładając pomiędzy ulubione składniki. W składzie młodego jackfruita w zalewie znajdziesz: wodę, sól, regulator kwasowości(kwas cytrynowy) oraz owoc jackfruita (chlebowca).
Młody jackfruit (chlebowiec) w zalewie 540g WEGETARIAŃSKIE MIĘSO!
11,90 zł brutto
Jackfruit (owoc chlebowca) to największy na świecie owoc drzewny osiągający 35kg wagi i 90cm długości. Młody, niedojrzały owoc ma smak i konsystencję podobną do mięsa, szczególnie do drobiu. Nie nadaje się do jedzenia na surowo, jednak używa się go jako główny składnik wegetariańskich dań curry jako zamiennik mięsa (jest to popularny składnik curry w Indiach, Nepalu, Bangladeszu, Sri Lance, Indonezji, Kambodży, Wietnamie i Indonezji). Z młodego jackfruita przygotowuje się także wegetariańskie kanapki. Produkcja: Tajlandia.
Na stanie