Mleko kokosowe przepisy – wiele osób szuka informacji na temat tego, jak wykorzystać ten pyszny azjatycki produkt. Dania orientalne cieszą się u nas coraz większą popularnością, a lepsza dostępność egzotycznych składników zachęca do kuchennych eksperymentów.
Mleko kokosowe używane jest w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Z jego pomocą przyrządzimy smakowite curry czy delikatne desery. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgnąć i poznaj proste przepisy na potrawy z mlekiem kokosowym!
Mleko kokosowe – przepisy tajskie
Szukając “mleko kokosowe przepisy”, na pewno trafimy na wiele dań kuchni tajskiej. Nic dziwnego – to właśnie w niej najczęściej sięga się po aromatyczne i delikatne mleczko kokosowe.
Jest ono składnikiem słynnego tajskiego curry, czyli potrawy bazującej na specjalnej paście. Tajskie pasty curry to mieszanki różnych azjatyckich przypraw. Wyróżniamy pastę zieloną (bardzo ostrą) oraz żółtą i czerwoną. Aby przyrządzić curry, smażymy wybrane składniki (np. kurczaka lub krewetki) z ulubioną pastą, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym. Świetnie podkreśla ono aromat dania i lekko łagodzi jego smak (sprawdź przepis “kurczak w czerwonym curry z kwaśnymi pędami bambusa“).
Tajska kuchnia to również przepyszne desery z kokosa oraz egzotycznych owoców. Możemy wypróbować np. koktajl z mango i mleka kokosowego.
Mleko kokosowe w przepisach indyjskich
Zastanawiasz się nadal, co można zrobić z mleka kokosowego? Inspiracji możesz poszukać także w kuchni indyjskiej.
W Indiach niezwykle popularne są dania jednogarnkowe – przypominające gulasz potrawy w głębokich, treściwych sosach. Często mleko kokosowe stanowi dodatek do takiego sosu. Stosuje się je także w różnego rodzaju zupach oraz jedwabiście gładkich koktajlach. Wystarczy do “zwykłej” pomidorowej dodać indyjskie przyprawy i nieco mleka kokosowego, aby otrzymać oryginalne orientalne danie.
Jak wybrać mleko kokosowe?
Na rynku znajdziemy mleko kokosowe wielu firm – które warto wybrać? Na pewno dobrze jest kupować mleko w sklepach z oryginalną orientalną żywnością; ważne, by miało wysoką zawartość ekstraktu z kokosa (sprawdź dostępne u nas mleko kokosowe DEE THAI). Dobre mleko kokosowe jest zazwyczaj rozwarstwione. Na dole gromadzi się woda kokosowa, na górze gęsta, kremowa masa.
Jeśli dbamy o linię, możemy wybrać odtłuszczone mleczko np. mleko kokosowe light 5% SINCERE.
Gdy chodzi o mleko kokosowe, przepisy są bardzo różnorodne. Ten uniwersalny produkt wykorzystamy do przygotowania azjatyckich zup, dań głównych, deserów i pysznych orientalnych napojów.