Mieszanka przypraw do bulionu chińskiego przeznaczona do przygotowania autentycznego, bardzo aromatycznego bulionu chińskiego. Bulion uzyskujemy poprzez gotowanie mięsa, kości i/lub warzyw z dodatkiem tej mieszanki przyprawowej. Możemy stosować różne mięsa a także same warzywa (wersja wegetariańska) w zależności o przeznaczenia i naszych upodobań. Bulion to podstawa chińskich dań, przeznaczony do zup, sosów i dań duszonych. Składniki: nasiona kopru włoskiego 25%, imbir 4,3%, anyż gwiazdkowaty 15,7%, pieprz syczuański 11,5%, kardamon 2,5%,goździki 3,5%, cynamon 18,5%, lukrecja 11%, skórki mandarynki 8%. Produkcja: Chiny.
BULION WOŁOWY + GOTOWANA PRĘGA WOŁOWA
Uzyskany bulion możemy użyć do przygotowania zup, sosów i dań duszonych, ugotowana pręga posolona i pocięta ukośnie w cienkie plastry znakomicie smakuje z sosem mięsnym, można ją też używać do kanapek, lub pociętą w paski jako dodatek do smażonego makaronu.
Składniki:
1/2 kg pręgi wołowej
1 mała garść przyprawy do bulionu chińskiego
1,5 litra wody
Przygotowanie:
1. Pręgę wkładamy do wody, wstawiamy na gaz, zagotowujemy. Zmniejszamy gaż do minumum.
2. Dodajemy przyprawy zawinięte w gazę (bardzo to ułatwia usunięcie przypraw z bulionu), przykrywamy i gotujemy 2-3 godz. Gotowe!