Makaron Ramen Lanzhou to wersja makaronu ramen pochodząca z chińskiego miasta Lanzhou. Makaron ten jest bardzo podobny do japońskiego ramen i może być z powodzeniem używany do przygotowania japońskich dań ramen. W Chinach makaron ramen Lanzhou używany jest to przygotowania pikantnej zupy z bulionu wołowego z makaronem i kawałkami wołowiny – Lanzhou Beef Noodles (兰州拉面). Składniki: mąka pszenna, woda, sól. Produkcja: Chiny.
ZUPA MISO Z MAKARONEM RAMEN
1. Zagotować odpowiednią ilość wody (na 1 porcję makaronu użyć 300-400ml wody). Dodać dashi.
2. Włożyć makaron i gotować 3 minuty. Wyłączyć gaz.
3. Dodać pastę miso dobrze wymieszać. Można dodatkowo dodać tofu pocięte w kostkę i trochę cebuli dymki. Podawać gorącą.
MAKARON RAMEN LANZHOU STIR-FRY
1. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso (np. 150-200g piersi kurczaka pociętej w paseczki) i warzywa. Smażyć mieszając aż kurczak zmieni kolor (2-3 min).
2. Zmniejszyć ogień. Dodać makaron Ramen, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i/lub sosem ostrygowym. Smażyć jeszcze 2-3 minuty mieszając aż makaron będzie gotowy. Serwować posypane posiekaną dymką.