Tradycyjna odmiana japońskiego makaronu wytwarzanego na bazie mąki pszennej nadaje się przede wszystkim do wielu zup. Równie dobrze może być wykorzystany do potraw mięsnych i warzywnych. Co ciekawe, ma niezwykle ograniczony skład, ponieważ uzupełnieniem jest jedynie sól. Makaron Ramen można wykorzystać do ugotowania Miso, czyli zupy, której podstawą jest bulion o nazwie Dashi. Wyraźnie różni się od polskiego wariantu. Powstaje bowiem przy zastosowaniu: wędzonego tuńczyka, jadalnych wodorostów, małych sardynek i grzybów shitake. Dodatkiem do zupy jest także specjalna pasta oraz właśnie Ramen. Wśród innych przepisów można też polecić makaron w wersji stir-fry. To technika skupiająca się na równoczesnym mieszaniu i smażeniu wszystkich składników. Oprócz przedstawionego makaronu będzie to mięso z piersi kurczaka, a także warzywa. Optymalną dekorację oraz pewną nutę ostrości zapewni posiekana dymka. Makaron Ramen przynosi również wiele innych inspiracji kulinarnych.
Makaron Ramen 375g (5 porcji)
9,90 zł brutto
Makaron Ramen to bardzo popularny w Japonii pszenny makaron przeznaczony do przygotowania zup klarownych i zup miso. Nadaje się także do smażenia. Produkcja: Chiny.
Na stanie