Makaron chiński Shanghai, z którego wykonuje się popularny z regionie Szanghaju smażony makaron. Makaron Shanghai można użyć także do zup oraz jako zamiennik innych makaronów pszennych. Czas gotowania: 3min. Składniki: mąka pszenna (99%), woda, sól. Produkcja: Chiny.
MAKARON SMAŻONY PO SZANGHAJSKU
SKŁADNIKI:
300g makaronu Shanghai
250g piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej, pociętej w ciętej plasterki
100 g krewetek
1cm imbiru, posiekanego
3 ząbki czosnku, wyciśniętego
3 szklanki kapusty pekińskiej, poszatkowanej
1 cebula dymka (szczypior), posiekana
5-7 łyżek oleju do smażenia
Marynata do mięsa:
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka oleju sezamowego
szczypta pieprzu
Sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Mięso wymieszać z marynatą, odstawić na 20 min.
2. Ugotować makaron (3 minuty), przepłukać zimną woda.
3. W woku na ostrym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju (aż do zadymienia), wrzucić mięso i usmażyć mieszając (ok. 1 min), dodać krewetki, smażyć jeszcze krótko aż krewetki zmienią kolor. Przełożyć na talerz.
4. W woku ponownie rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić czosnek i imbir, krótko przesmażyć, dodać kapustę i smażyć mieszając aż lekko zmięknie. Przełożyć na talerz.
5. W woku ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić makaron, przesmażyć mieszając. Jeżeli lubimy chrupki makaron, można zastosować następującą technikę: rozgrzać nieco więcej oleju 4-5 łyżek, makaron wymieszać z olejem, zostawić na ogniu 1 minutę, przy pomocy 2 szpatułek rozmieszać dokładnie i znów zostawić na kolejną minutę, powtarzać 3-4 razy.
6. Dodać sos, mięso i warzywa, dokładnie rozmieszać, na koniec dodać dymkę. Podawać natychmiast.