Kurczak po tajsku to znakomity pomysł, jeśli chcemy zaskoczyć bliskich orientalnym posiłkiem. Nie wymaga wiele pracy, a dzięki egzotycznym dodatkom jest niezwykle atrakcyjny.
Możemy zdecydować się na kultowe danie jak kurczak curry z mlekiem kokosowym. Możemy też wybrać mniej oczywiste rozwiązanie jak np. tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym bądź mięso drobiowe z grilla.
Zobacz nasze propozycje i wybierz swój ulubiony sposób na orientalnego kurczaka!
Kurczak po tajsku – jak powstaje słynne curry?
Kurczak po tajsku kojarzy nam się najczęściej ze słynnym tajskim curry. Co oznacza to określenie? Curry to charakterystyczne tajskie pasty, zrobione z azjatyckich przypraw, czasem warzyw i tłuszczów. Wyróżniamy trzy pasty curry – bardzo ostrą zieloną oraz łagodniejszą żółtą i czerwoną.
Aby przyrządzić tajskie curry, podsmażamy pokrojonego na kawałki kurczaka z wybraną pastą oraz dodatkami. Mogą być to warzywa, egzotyczne owoce, azjatyckie grzyby czy orzechy nerkowca. Na koniec dolewamy mleko kokosowe. Doprawiamy całość sokiem z limonki oraz sosem rybnym; możemy przyozdobić danie świeżą kolendrą i dymką.
Jak jeszcze przyrządzić kurczaka po tajsku?
Kurczak po tajsku to nie tylko curry – możemy przyrządzić go również na inne sposoby. Tajskie przepisy często dotyczą także apetycznych dań z grilla (sprawdź przepis na skrzydełka grillowane po tajsku). Wystarczy przygotować aromatyczną marynatę na bazie tajskich przypraw i sosów (zobacz oryginalne tajskie produkty dostępne w naszym sklepie).
Jeśli lubimy lekkie dania, zdecydujmy się na pyszną i świeżą sałatkę z makaronem ryżowym i kurczakiem. Możemy dodać do niej świeże warzywa, ale również azjatyckie grzyby i egzotyczne owoce. Pamiętajmy o użyciu dużej ilości świeżych ziół oraz o tajskich przyprawach. To świetny pomysł na lekką orientalną kolację lub przekąskę!
Kurczak po tajsku to przede wszystkim wyborne i znane na całym świecie tajskie curry: żółte, czerwone lub zielone. To również wyśmienite dania z grilla czy lekkie sałatki z dodatkiem makaronu. Znajdź swoje ulubione tajskie danie i ugotuj je samodzielnie!