Kurczak po azjatycku to świetny pomysł na orientalną ucztę dla rodziny czy znajomych. Uniwersalny smak drobiowego mięsa możemy połączyć z egzotycznymi dodatkami oraz ulubionymi przyprawami. Co więcej, z przygotowaniem takiej potrawy poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Zobacz, jak przyrządzić wyśmienitego kurczaka w stylu chińskim, tajskim czy indyjskim. Oryginalne produkty tajskie, produkty kuchni indyjskiej czy innych kuchni azjatyckich znajdziesz na Kuchnieorientu.pl.
Kurczak po azjatycku – kuchnia indyjska
Kurczak po azjatycku podany na sposób indyjski to świetne rozwiązanie dla osób ceniących sobie wyraziste smaki, bogactwo przypraw i gęste, zawiesiste sosy.
Pierwszym sposobem jest przygotowanie curry z kurczaka. Pokrojone na kawałki mięso podsmażamy z indyjskimi przyprawami. Następnie dodajemy warzywa i robimy sos np. na bazie krojonych pomidorów. Dolewamy mleko kokosowe, możemy też zagęścić całość śmietaną, mielonymi nerkowcami czy migdałami.
Kurczak po indyjsku to również ten pieczony w charakterystycznym piecu tandoor (zobacz przepis “Indyjski kurczak Tandoori by Magda Klimczak“).
Tajskie curry z kurczaka
Kurczak po azjatycku to także wyśmienite tajskie curry – żółte, zielone lub czerwone. Ten pyszny kurczak w sosie kokosowym ma swoich zwolenników na całym świecie!
Tajskie pasty curry składają się ze starannie dobranych azjatyckich przypraw, czasem również warzyw. Ich wyrazisty smak doskonale łagodzi aromatyczne mleczko kokosowe, dolewane w dużej ilości do potrawy. Takie danie warto doprawić sokiem z limonki oraz ozdobić świeżą kolendrą, dymką, orzechami nerkowca.
Z wizytą w Chinach
W kuchni chińskiej dania z drobiu – głównie kurczaka oraz kaczki – odgrywają ogromną rolę. To właśnie tego typu potrawy najczęściej jemy w typowym chińczyku: kurczak słodko-kwaśny, kurczak w pięciu smakach itp. Kurczaka zazwyczaj przyrządza się w woku, dzięki czemu jest chrupiący z zewnątrz, a w środku pozostaje soczysty.
Warto pamiętać o drugim popularnym sposobie przyrządzania kurczaka, poprzez maczanie go w cieście i smażenie w głębokim tłuszczu (zobacz np. kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym). Chrupiące kawałki kurczaka można maczać w różnych smakowitych sosach.
Kurczak po azjatycku może być daniem ostrym, chrupiącym, delikatnym lub zanurzonym w głębokim sosie. Wszystko zależy od naszych preferencji – wystarczą dobrej jakości oryginalne azjatyckie składniki.