Przejdź do treści

Kuchnia indyjska to bogactwo przypraw i ich mieszanek o wyjątkowym aromacie. Dania indyjskie cechują się intensywnym, wyrazistym smakiem oraz ogromną ilością barw. Wśród naturalnych składników nie znajdziesz konserwantów i sztucznych dodatków, dlatego kuchnia indyjska jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Głównymi przyprawami są kurkuma, szafran, czosnek, imbir, czarnuszka, chili, kardamon i kmin rzymski. W naszych delikatesach w zakładce Kuchnia Indyjska znajdziesz bogatą ofertę przypraw, pikli, różnych past, ryżu, mąk i gotowych placków dostępnych w bardzo atrakcyjnych cenach, dzięki którym możesz wyczarować namiastkę Indii w swoim domu.

Charakterystyka Kuchni Indyjskiej

Różnorodność kuchni indyjskiej związana jest z danym regionem. Na południu dominuje ostra kuchnia wegetariańska, z ryżem, mleczkiem i miąższem kokosów. Popisowym daniem jest pikantne curry. W północnej części kraju przeważają delikatniejsze potrawy z kurczaka, baraniny lub koziny. Dodatkiem do potraw są podpłomyki czyli chlebki naan wypiekane w piecu tandoor, soczewica, marynaty i sosy, sałatki oraz mleczne desery. Z kolei we wschodniej kuchni bengalskiej króluje ryż, soczewica, ryby oraz smażone placki. Natomiast na zachodzie kraju panuje kuchnia bombajska, która łączy w sobie zwyczaje innych regionów.

Większość potraw Kuchni Indyjskiej bazuje na małej ilości składników. Ich podstawą jest ryż, fasola lub ciecierzyca z dodatkiem intensywnej nuty słodkich, gorzkich, cierpkich i ostrych przypraw. Najpopularniejsze dania tej kuchni to masala, chutney oraz curry, które bez większego wysiłku możesz ugotować u siebie w domu, gdyż posiadamy wszystkie przyprawy potrzebne do ich sporządzenia.