Przejdź do treści

Kuchnia indyjska

Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabska

Pikantna kapusta pendżabskato indyjskie wegetariańskie danie z kapusty, które można zjeść jako samodzielny posiłek z dodatkiem ryżu lub placków czapati. Może być również dodatkiem do innego wegetariańskiego lub mięsnego dania głównego. Do zrobienia tego przepisu najlepiej użyć kapusty włoskiej lub pekińskiej, które szybciej miękną podczas obróbki termicznej.

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla

Kurczak na ostro z grilla to indyjskie danie przygotowywane na patelni lub na grillu. Podstawową przyprawą nadającemu temu daniu smaku jest garam masala. Do zrobienia tej potrawy można użyć gotowej mieszanki przypraw Garam masala, albo wykonać ją samemu. Garam masala powstaje opiekanie przypraw ich na gorącej patelni a następnie ich zmielenie. Przepis ten może być ciekawym urozmaiceniem w sezonie grillowym.

Curry z kurczaka z mango i papryką

Curry z kurczaka z mango i papryką

Curry z kurczaka z mango i papryką to ciekawe połączenie ostrości ze słodkością i delikatnością mango. Jego wyjątkowy smak z pewnością zyska wielu zwolenników, zdecydowanie polecam!

Zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem z dyni po indyjsku

Zupa krem z dyni po indyjsku to lekko pikantna zupa o wspaniałym aromacie indyjskich przypraw. Jest prosta w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każde podniebienie.

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym

Indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym to przepis z użyciem podstawowych przypraw, bez stosowania gotowej pasty ani mieszanki curry. Jest to odmiana z mleczkiem kokosowym, które jest popularnym składnikiem dań w Indiach południowych.

Alu kofta smażone warzywne kulki

Alu kofta smażone warzywne kulki

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Alu kofta smażone warzywne kulki (alu – ziemniak, kofta – kulka) to popularna indyjska, wegetariańska potrawa. Danie jest łatwe w przygotowaniu i można przyrządzić je z różnego rodzaju warzyw. W oryginalnym przepisie (zaczerpniętym z książki Kuchnia Kryszny) oprócz ziemniaków polecany jest kalafior. My użyliśmy ziemniaków, marchwi i selera. Z powodzeniem można jednak dodawać inne warzywa, robić tzw. przegląd lodówki:). Sos do kofty jest mocno pikantny, jeżeli ktoś woli łagodniejsze dania należy zmniejszyć ilość papryczki chili i pozbawić ją nasion. W sezonie sos można przygotować ze świeżych pomidorów, zimową porą lepiej użyć puszkowanych. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po usmażeniu i polaniu sosem, kulki zachowują wtedy chrupkość.

Kurczak maślany Butter chicken

Kurczak maślany Butter chicken

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 ocen

Kurczak maślany Butter chicken to jedna ze sztandarowych potraw kuchni indyjskiej, którą możemy przygotować pikantną lub łagodną (bez dodatku chili). Podany niżej przepis, dzięki użyciu gotowej pasty/przyprawy, jest niezwykle prosty a efekt zaspokoi nawet wybrednych smakoszy. Gęsty, kremowy, maślany sos może być bazą dla różnych rodzajów mięs. Zamiast kurczaka można użyć jagnięciny lub ryby a wegetarianie z powodzeniem mogą dodać ser panir lub pokrojone w kostkę tofu.

Indyjskie curry z bakłażana

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Bardzo smaczne wegetariańskie curry na bazie bakłażana. Nie polecam przygotowania z użyciem niedojrzałych pomidorów, danie jest wtedy zbyt kwaśne, lepiej użyć pomidorów z puszki. W zależności od upodobań możemy zastosować curry madras łagodną lub ostrą.

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.