Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym

Kurczak w cieście z sosem sojowo-miodowym to bardzo smaczne chrupiące kulki kurczaka w cieście doprawione czosnkiem i przyprawą 5 smaków. Dodatek sosu sojowo-miodowego komponuje tę potrawę w doskonałą całość. Można podawać jako przekąskę lub z ryżem jaśminowym jako pełen posiłek.

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie

Smażona pierś kaczki w pikantnym sosie to chińskie danie w gęstym brązowym, apetycznie wyglądającym sosie. Zamiast z mięsa kaczki można tą potrawę przygotować z piersi kurczaka lub polędwiczki wieprzowej.

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie

Pstrąg duszony w ostrym sosie to potrawa pochodząca z kuchni humańskiej (południowo-wschodnie Chiny). Dania tych rejonów charakteryzują się pikantnością, kwaśnymi smakami i obfitością.

Gruszki z bakaliami i imbirem

Gruszki z bakaliami i imbirem

Gruszki z bakaliami i imbirem to chiński orzeźwiający deser owocowy. Można go serwować po posiłku ale Chińczycy słodkie potrawy podają także jako przekąskę między głównymi daniami.

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym

Klopsiki perłowe w ryżu kleistym to popularna chińska przekąska. Dobrze doprawione mięso obtoczone w ryżu i gotowane na parze, serwowane z różnymi sosami do maczania. Chińczycy przygotowują klopsiki mięsne na wszystkie możliwe sposoby: na parze, gotowane, smażone i dusszone. Można je obtaczać w ryżu, migdałach, grzybach, mące i innych dodatkach. Do klopsików podajemy ulubione sosy i warzywa smażone na woku (stri-fry).

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno

Sałatka makaronowa z kurczakiem na zimno to danie pochodzące z chińskiej prowincji Syczuan. Kuchnia tego regionu charakteryzuje się dużą ilością stosowanych przypraw i jest zazwyczaj bardzo ostra. Ilość dodanej papryczki można dostosować do swoich upodobań kulinarnych.