Skrzydełka w miodzie / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Takie skrzydełka są idealną przystawką. Można również zwiększyć proporcje i podawać z ryżem jako danie główne.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Takie skrzydełka są idealną przystawką. Można również zwiększyć proporcje i podawać z ryżem jako danie główne.
Ogórki smażone z chili to chińskie danie wegetariańskie łatwe i szybkie w wykonaniu. Zaskakujące połączenie zielonych ogórków przesmażonych na woku z dodatkiem chili i miodu daje znakomity efekt smakowy. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Nie przepadam zbytnio za rybą, ale tą po prostu uwielbiam. Tak sobie myślę, że według tego samego przepisu można było by przygotować mięso kurczaka, muszę spróbować.
Ocena ze starego portalu: 4,85 / 20 ocen
Do wykonania tej potrawy możemy użyć dowolnych krewetek. Ja użyłem małych krewetek koktajlowych ale potrawa będzie lepsza (ale też niestety dużo droższa:) jeżeli zastosujemy duże krewetki Black Tiger. Praktycznie wszystkie obrane krewetki dostępne w postaci mrożonej są już ugotowane, dlatego smażymy je bardzo krótko żeby nie straciły chrupkości. Podawać samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym “anyżowy” rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 ocen
Frytki chińskie różnią się od tych znanych i popularnych nie tylko sposobem przyrządzenia, ale także miejscem jakie zajmują w posiłku. Azjaci danie to dodają do ryżu jak każdą inną warzywną potrawę. Można też zmieszać z innymi daniami , otwórzcie swoje umysły… Dobrej zabawy:)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Potrawa jest ekskluzywna i wygląda apetycznie. Należy do wyszukanych w moim mniemaniu. Jako dodatek podawać ryż jaśminowy.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 12 ocen
Prosta w wykonaniu, bardzo smaczna i pożywna zupa. Wegetarianie mogą zrezygnować z kurczaka i zastąpić go większą ilością brokuł i pora.
Kurczak w sosie grzybowym to jedno z niewielu dań kuchni chińskiej, które smakuje mojej Mamie:) Przed smażeniem należy namoczyć i podgotować kilka minut grzyby mun – inaczej będą twarde. Zamiast pora można dorzucić dymki. Podawać z gotowanym ryżem.
Kurczak z fasolką i z nerkowcami to danie w oryginale wykonane z wołowiny – odkryłam, że absolutnie genialnie smakuje z podudzi kurczaka, ponieważ nie mogę przekonać się do pędów bambusa dorzucam kiełki fasoli mung.