Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry

Zielony stir-fry to błyskawiczne warzywne danie z woka. Krótko smażone zielone warzywa, przyprawione na słono, lekko pikantne. Zielony stir-fry to kwintesencja kuchni chińskiej świeże składniki, krótko smażone w woku na niewielkiej ilości oleju. Danie to może być podane jako lekka przekąska ale najlepiej jest je podać jako warzywny dodatek do dania mięsnego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym

Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym to pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Duże krewetki w słodko-słonym sosie z dodatkiem tasiemek ryżowych. Takie banalne w przygotowaniu dania z kilku pysznych składników to kwintesencja chińskiego gotowania. Magda użyła do smażenia masła bo krewetki najlepiej smakują właśnie na maśle. Stosując do smażenia masło nie należy zbyt mocno nagrzewać woka, żeby nie spalić tego smacznego ale niezbyt odpornego na gorąco tłuszczu. Krewetki w miodzie z makaronem ryżowym możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu “schabowy”.

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska (street food). Nazwa makaronu pochodzi od nosidła (chiń. dan znaczy nosić na nosidle), na których uliczni sprzedawcy nosili swoje towary. To danie to prawdziwa petarda z mnóstwem ostrych składników: papryczki chili, pieprz syczuański, pikantne pikle, olej chili i czosnek! Wydaje się to nie do przełknięcia ale jeżeli się przełamiesz i zjesz pierwszą porcję danie to staje się uzależniające – jak sport ekstremalny. Bardzo polecam, to jedno z moich ulubionych.

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie “smażone liście” spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry

Makaron z wołowiną stir-fry to klasycznie wykonane chińskie danie stir-fry z woka. Cienkie plasterki wołowiny smażone krótko na woku z dodatkiem grubego makaronu mie, czosnku i słono-słodkiego sosu chińskiego. W 15 minut minut mamy bardzo smaczne i pożywne danie z minimalną ilością tłuszczu. Do dań krótko smażonych w woku zawsze używa się wysokiej jakości miękkiej wołowiny (polędwicy, antrykotu lub rostbefu). Taka wołowina pocięta w cienkie plasterki już po bardzo krótkim smażeniu jest mięciutka i soczysta. Danie podajemy posypane świeżymi ziołami i szczypta chili w proszku. Makaron z wołowiną stir-fry możemy zaserwować jako lekki obiad, przekąskę lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Karkówka w sosie śliwkowym gotowe danie

Karkówka w sosie śliwkowym (po koreańsku)

Karkówka w sosie śliwkowym to rewelacyjne danie z woka w stylu chińskim, które można także przygotować w wersji koreańskiej. Cieniutkie plasterki mięsa przysmażone na chrupiąco w pysznym słodko-słonym sosie z chińskich śliwek. Potrawa ta jest hitem stołowym i smakuje wszystkim bez wyjątku. Danie to można przygotować także w wersji koreańskiej z dodatkiem pasty chili gochujang i kimchi z kapusty.

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro to wykonana na woku chińska przystawka. Gruby, falisty makaron mie z dodatkiem orzeszków ziemnych doprawiony na ostro pastą chili. Nudle z orzeszkami na ostro podajemy jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku, jako przystawkę lub samodzielnie na przekąskę. Danie w pełni wegetariańskie / wegańskie.

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym

Smażony mangold z sosem sojowym to klasyczne wykonane danie warzywne typu stir-fry. Chińczycy uwielbiają tego typu dnia, główne warzywo (najczęściej liściaste) przesmażane jest na woku z dodatkiem czosnku, imbiru, następnie doprawione sosem sojowy i innymi przyprawami. Warzywny stir-fry serwuje się zazwyczaj jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku. Smażony mangold z sosem sojowym bardzo dobrze nadaje się też na przekąskę / lunch podany na gotowanym ryżu.