Surówka jak u chińczyka / Przepis internauty
Ocena ze starego portalu: 4,43 / 7 ocen
Smaczna, łatwa i tania surówka chińska.
Ocena ze starego portalu: 4,43 / 7 ocen
Smaczna, łatwa i tania surówka chińska.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Smaczne, łatwe i tanie danie chińskie.
Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.
Ocena ze starego portalu: 4,50 / 8 ocen
Banalnie prosta w wykonaniu potrawa. Udaje się nawet tym, którzy przypalają wodę na herbatę. Przy tym ma naprawdę niebanalny smak.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny
Oryginalne i bardzo smaczne danie z kaczki, kasztanów wodnych, pędów bambusa i grzybów mun doprawione przyprawą 5 smaków. Kasztany wodne to ciekawe, jednak mało znane w Polsce warzywo: niewielkie bulwy wodnej rośliny, bardzo chrupkie (nawet po ugotowaniu), przypominające w smaku ziemniaka.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Próbowałem wiele z dań chińskich, ale ten przepis mnie powalił. Jeśli nie lubicie ostrości pomińcie chilli i pieprz syczuański. Ja lubię więcej “sałaty” w posiłkach więc daję duuużo więcej pora do potrawy, czasami prawie całego 🙂
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Pierwszy raz przygotowałem to danie na imprezę Sylwestrową kilka lat temu. Zapomniałem o kurczaku i bardzo się rozgotował, nawet wahałem się czy go nie dać pieskowi i zrobić od nowa. Dokończyłem jednak z rozgotowanym kurczakiem i otrzymałem bardzo fajny efekt, mięso rozpadło się na włókna i bardzo wszystkim smakowało. Od tej pory jest to moje ulubione danie „imprezowe”, znakomite na porannego kaca:). Do dania można też dołożyć grzyby mun, dodają kontrastującej chrupkości. Zamiast sosu Hot Bean można zastosować z bardzo dobrym efektem koreański Gochujang. Żeby nie przesadzić z ostrością, proponuję zacząć od 3 łyżek, spróbować i ewentualnie dodać więcej, ja użyłem 5 łyżek i było dla mnie w sam raz.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Oryginalne, słynne danie chińskie z prowincji Sichuan, o wyrazistym ostrym smaku, bardzo popularne w restauracjach chińskich w USA. Potrawa jest przeznaczona dla wielbicieli ostrej kuchni syczuańskiej, ale nie tylko – ostrość można bowiem „wyregulować”.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena
Chciałem by było to danie orientalne, inne od tych, które już robiliśmy ale zarazem z elementami dla mnie ulubionymi jak słodki sosik, na bazie ciemnego sosu sojowego. Potrawa w nurcie chińskimi z elementami nieco tajskimi.