Przejdź do treści

Kuchnia chińska

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem

Pierś kurczaka w 5 smakach z ogórkiem to łagodne w smaku danie z kurczaka doprawione chińską przyprawą 5 smaków, które warto podać z innymi pikantnymi daniami chińskimi lub z ostrym dodatkiem takim jak kimchi.

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze

Klopsiki w tempurze z przyprawą 5 smaków to danie inspirowane kuchnią chińską i japońską. Klopsiki mogą być zrobione z dowolnego rodzaju mielonego mięsa i podane same lub z ulubionymi warzywami takimi jak brokuły, kalafior, marchewka lub cukinia. Znakomite i stosunkowo szybkie do wykonania danie. Można je zaserwować z ryżem jaśminowym.

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach

Kurczak słodko-kwaśny w 5 smakach to nieco rozszerzona wersja klasycznego chińskiego dania. Wszystkie składniki potrawy smażymy krótko na woku aby zachowały swoją kruchość. Mięso kurczaka smażone jest na głębokim oleju ale możemy je także usmażyć metoda stir-fry na niewielkiej ilości oleju. Słodki smak kontrastuje z kwaśnym a z dodatkiem słonego tworzą harmonijną całość. Bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne danie.

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake

Kapusta pekińska stir-fry z krewetkami i grzybami Shitake to proste do przygotowania danie stir-fry (szybko smażone z ciągłym mieszaniem). Podane z miseczką ryżu stanowi samodzielne, pożywne danie, może być także składnikiem kilkudaniowego chińskiego obiadu. Ostrość dania można wyregulować ilością papryczek chili. Technika stir-fry to najważniejsza chińska technika smażenia, dania stir-fry są bardzo proste i szybki do przygotowania, są bardzo zdrowe i smaczne (używa się minimalną ilość oleju, składniki są króciutko smażone zachowując jędrność, chrupkość i większość wartości odżywczych). W wersji wegetariańskiej / wegańskiej krewetki można zastąpić wegetariańskimi przegrzebkami.

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau

Wieprzowina z kasztanami wodnymi w liściach sałaty San choy bau to klasyczne chińskie danie wykonane z wieprzowiny (lub w mniej popularnych wersjach z kurczakiem, wołowiną lub krewetkami) z dodatkiem kasztanów wodnych doprawione imbirem i czosnkiem. Usmażone mięso z dodatkami serwuje się na liściach sałaty lodowej. Bardzo smaczne, łatwe do wykonania danie serwowane na ciepło z ryżem lub na zimno jako przekąska.

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin

Żeberka z cynamonem, miodem i sosem hoisin to aromatyczna przekąska, którą można jeść o każdej porze dnia a także na przyjęciach i w czasie świąt. Podana w porze obiadowej może być zaserwowana z dodatkiem gotowanego ryżu i surówek.

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku

Gołąbki po chińsku gotowane na parze z nadzieniem mięsno-warzywno-grzybowym. Możemy zrezygnować z dodatku mięsa i otrzymamy wtedy wersję wegetariańską.

Pierś kaczki w chrupiącej skórce

Pierś kaczki w chrupiącej skórce

Pierś kaczki w chrupiącej skórce to pyszne i wykwintne danie, wymagające jednak trochę czasu. Marynowanie piersi kaczki powinno być dosyć długie, minimum 2 godziny a najlepiej zalać mięso i pozostawić w lodówce na noc.