Panna Cotta z kremu kokosowego
Kokosowa panna cotta z sosem z owocu papai to łatwy w przygotowaniu, delikatny deser z kremu kokosowego.
Kokosowa panna cotta z sosem z owocu papai to łatwy w przygotowaniu, delikatny deser z kremu kokosowego.
Sałatka z makaronem ryżowym to prosta w wykonaniu sałatka, której przepis powstał w potrzebie chwili tzn: trzeba było zrobić szybko sałatkę na imprezę karnawałową, a… Dowiedz się więcej »Sałatka karnawałowa z makaronem ryżowym
Kremowa zupa z kasztanów jadalnych ma swoje korzenie w Anglii. Jest szczególnie popularna w okresie Świąt Bożego Narodzenia i podczas zimy, ponieważ ma działanie rozgrzewające.… Dowiedz się więcej »Zupa krem z kasztanów jadalnych
Gorditas – nadziewane placki z mąki kukurydzianej. Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. W naszym autorskim przepisie, w wersji orientalnej z dodatkiem pasty Doenjang… Dowiedz się więcej »Gorditas orientalne
Pyszny chrupiący kurczak burger, obtoczony w tempurze i panierce panko z dodatkiem nietypowych, orientalnych składników: wodorostów wakame i marynowanej rzodkwi.
Zupa z owocami morza i makaronem sojowym to inspirowane kuchnią indyjską danie z mnóstwem zdrowych, treściwych składników. Tuńczyk, krewetki i makaron sojowy nadają zupie dużej pożywności, mleko kokosowe zapewnia przyjemną aksamitną konsystencję. Wyjątkowy smaki i aromat zapewniają daniu indyjskie pasty przyprawowe (imbir, czosnek, kolendra, pikle z limonki).
Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju “placka”, który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd. Danie możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.
Pikantna pasta z pomidorów i papryki może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip. Wszystkie warzywa użyte do przygotowania pasty są pieczone w piekarniku nadaje co jej ciekawy, “przypalony” smak. Proponowana ilość koreańskiej papryki chili i suszonych papryczek chili nadaje paście lekko pikantny smak, który możemy dowolnie wzmocnić zwiększając ilość gochugaru lub papryczek chili. W wersji wege sos rybny należy zastąpić sosem sojowym.
Azjatycka sałatka z fasolki to lekkie warzywne dania ze świeżych letnich składników. Może być podana jak przekąska lub dodatek do dania głównego. U nas azjatycka sałatka z fasolki została zjedzona jako dodatek do grzanki ze stekiem. Danie w pełni wegetariańskie/wegańskie.
Curry z wątróbki to danie w głębokim sosie rodem ze Sri Lanki, pikantne i lekko słodkawe. Kuchnią Sri Lanki rządzi curry z ryżem przyrządzane w różnych wariantach smakowych od bardzo pikantnych po łagodne i słodkie. Serwuje się je również z przeróżnymi dodatkami ale podstawą curry są przyprawy takie jak cynamon, kurkuma, chili, curry i liście pandanu. Nieodzownym składnikiem na Sri Lance jest mleko kokosowe. Nadaje ono daniu pożywności i delikatny kokosowy smak, dodatkowo łagodzi nieco pikantność papryczek chili.