Suszone na słońcu krewetki to popularny dodatek do chińskich zup i dań duszonych. Do wyprodukowania 100g potrzeba ok. 1kg surowych krewetek. Przed dodaniem do potrawy można je namoczyć, wtedy częściowo odzyskują objętość, można je także dodawać w postaci suchej. Zawierają duża ilość smaku umami (smak białka/aminokwasów, jeden z 5 smaków podstawowych, bardzo ceniony w kuchni orientalnej), są także bardzo cenione z uwagi na swój niepowtarzalny słodki smak, bardzo różniący się od smaku krewetek świeżych.
Używane także w kuchni koreańskiej (do dań stri-fry, duszonych i jako składnik bulionów), tajskiej (jako składnik dań i past curry), a także wietnamskiej i malezyjskiej.
Składniki: krewetki 95%, sól. Produkcja: Chiny.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 1076kJ/256kcal
Tłuszcz 2,6g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g,
Węglowodany 0g,
w tym cukry 0g,
Białko 58g,
Sól 5,6g.
Masa netto: 100g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.