Najlepiej spożyć przed: 17.07.2023
Spośród wielu odmian makaronów warto postawić na produkt wyróżniający się ciekawym smakiem, a także zawartością wielu składników odżywczych. Wszystko z uwagi na zestawienie oraz optymalne zbilansowanie składników, którymi są jedynie: sól, mąka pszenna oraz gryczana. Japoński makaron gryczany Soba nadaje się głównie do zup oraz jako oddzielne danie wzbogacone konkretnym, egzotycznym sosem. Może być stosowany przez osoby będące na diecie redukcyjnej, ponieważ cechuje się zdecydowanie mniejszą zawartością tłuszczu przy równoczesnej, większej ilości magnezu oraz potasu. Trzeba dodać, że wyraźnie zmniejsza on także ryzyko zakwaszenia organizmu. Atrakcyjna cena oraz dwie, rozdzielone porcje pozwalają lepiej określić potrzeby kulinarne i przyrządzić chociażby tradycyjne danie kuchni japońskiej. Uniwersalność makaronu wynika także z delikatnego smaku, który świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. Atutem Soby jest krótki czas potrzebny na przygotowanie.