Chińska herbata zielona Gunpowder, której nazwa pochodzi od jej wyglądu – w trakcie produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co wyglądają jak proch strzelniczy. Produkowana jest w chińskiej prowincji Zhejiang od czasów dynastii Tang (618-907). Ten szczególny proces produkcji sprawia, że objętość tej herbaty jest mniejsza od innych rodzajów. Zwinięte liście po zalaniu gorącą wodą rozprostowują się i puchną. Składniki: 100% herbata zielona Gunpowder. Produkcja: Chiny.
Herbata zielona to jeden z najstarszych i najszlachetniejszych cudów natury. Medycyna chińska i japońska już od wieków wykorzystuje jej prozdrowotne właściwości. Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od herbaty czarnej lub oolong. Jest też delikatniejsza w smaku od herbaty czarnej.
Picie herbaty zielonej wpływa wzmacniająco na odporność organizmu, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Zawarte w tej herbacie katechiny, czyli związki o działaniu antyutleniającym, przeciwdziałają wolnym rodnikom, które powodują starzenie się organizmu. Ponadto, zielona herbata usuwa i oczyszcza organizm z toksyn. Znany jest też pozytywny wpływ na układ krwiotwórczy i sercowo-naczyniowy.
Zaparzanie:
Herbatę zieloną Gunpowder zalewamy wodą o temperaturze 80°C i parzymy przez 3-4 minut. Możemy ją zalewać do 3 razy, za każdym razem uzyskując inne nuty smakowe.
Wskazówka: istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej temperatura wrzątku spada po 3-4 minutach do 90ºC, a po 12-14 do 75ºC. Dla herbaty gunpowder czekamy 9-10 minut.