Słynna chińska herbata ziołowa WONG LO KAT (王老吉) opracowana w 1828 roku za czasów dynastii Qing, przez doktora Wong Chat Bong (王泽邦). Receptura tej herbaty była przekazywana z pokolenia na pokolenie a obecnie produkowana jest przez firmę JDB z Hongkongu (spadkobierców doktora). Sprzedawana w czerwonej puszce gotowa do spożycia herbata WONG LO KAT (dosładzana), jest najlepiej sprzedającym się napojem w Chinach z roczną sprzedażą na poziomie 160 miliardów RMB (dane z roku 2011) czyli prawie 26 miliardów dolarów! Herbata to jest traktowana jako napój chłodzący, który w odróżnieniu od popularnych gazowanych napojów takich jak cola, jest nie tylko smaczny ale także bardzo zdrowy. W skład herbaty w czerwonej puszce wchodzi 7 ziół, ma działanie oczyszczające i wzmacniające. Skład: woda, cukier, Mesona chinensis Benth, Plumeria rubra, Microcos paniculata, Chrysanthemum, Lonicera japonica Thunb, Prunella vulgaris, lukrecja. Produkcja: Chiny.
Właściwości:
– gotowa do spożycia z puszki
– do picia na zimno lub ciepło
– bez sztucznych dodatków
– wspomaga trawienie