Gulasz wołowy Bo Kho w kostce to baza do łatwego wykonania popularnego wietnamskiego gulaszu z wołowiną, marchwią i makaronem ryżowym. Wietnamski gulasz wołowy Bo Kho to dobrze doprawione, pożywne i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Kostka do gulaszu wołowego Bo Kha ma bardzo dobry, naturalny skład, choć jak to w kuchni wietnamskiej/chińskiej/japońskiej nie obyło się bez dodatku tak lubianego w tamtym rejonie świata glutaminianu sodu. Przetestowałem osobiście i smakowało znakomicie. Poniżej podaję przepis i bardzo polecam!
Składniki: sól, cukier, przyprawy (cebula, czosnek, anyż, cynamon, goździki), wzmacniacz smaku (glutaminian sodu), barwnik (annato). Produkcja: Wietnam.
WIETNAMSKI GULASZ WOŁOWY BO KHO (dla 4 osób)
Składniki:
500g wołowiny (na gulasz np: pręga wołowa)
1/2 paczki gulaszu wołowego Bo Kho w kostce
2 duże marchewki, pociętej w 2-3cm kawałki
2 łyżki oleju do smażenia
200g makaronu ryżowego tasiemki
1 łyżka mąki ziemniaczanej wymieszana z 3 łyżkami wody
Przygotowanie:
1. Mięso wołowe tniemy w kostkę 3x3cm.
2. Kostki gulaszu wołowego Bo Kho rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Mieszamy z wołowiną, odstawiamy na 30 minut.
3. W dużym rondlu lub garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy wołowinę (osączoną z marynaty) i marchew. Przesmażamy na oleju mieszając od czasu do czasu aż mięso zmieni kolor (ok. 5 min).
4. Dolewamy wodę lekko ponad poziom składników (ok. 2 szklanek), dolewamy pozostałą marynatę i gotujemy aż mięso będzie miękkie (przy wołowinie na gulasz i prędze trwa to ok. 2 godzin).
5. W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy 30-40 minut aż będzie w sam raz. Osączamy na sitku.
6. Na koniec gotowania zagęszczamy gulasz 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozmieszanej z 3 łyżkami wody.
7. Kiedy gulasz jest gotowy, wkładamy do miseczki porcję makaronu i na to nakładamy porcję gulaszu. Gotowe!