Grzyby Shitake (zwane także grzybami Poku) . Grzyby o wyraźnym smaku i aromacie, jedne z najpopularniejszych grzybów w kuchni japońskiej, chińskiej, tajskiej i koreańskiej. Shitake (szczególnie suszone) zawierają dużo smaku umami (smak białka/mięsa), jeden z 5 smaków podstawowych bardzo ceniony w kuchni orientalnej) i zapewne dlatego są jednym z podstawowych składników japońskich bulionów (dashi). Produkcja: Chiny.
Przydatne w wielu przepisach
Grzyby Shitake zalicza się do podstawowych składników kuchni orientalnej. Wykorzystuje się je w zupach, sosach, sałatkach i daniach warzywnych. Dobrze współgrają z makaronem lub ryżem. Warto zwrócić uwagę nie tylko na kulinarną uniwersalność grzybów Shitake, ale także ich wpływ na ludzki organizm. Wiele opracowań potwierdza ich korzystny wpływ na zdrowie w zakresie m.in.: układu odpornościowego czy też krążenia. Często podnosi się także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe tego azjatyckiego przysmaku. O potencjale grzybów Shitake (Poku) najlepiej przekonać się samemu. Już teraz zamów je w atrakcyjnej cenie bez wychodzenia z domu!