Przejdź do treści

Grzyby Enoki Golden Mushrooms ROYAL ORIENT 425g

10,00  brutto

Grzyby Enoki (jap. enokitake, chin. jin zhen gu, ang. golden mashroom) to drobne chrupkie grzyby o długich nóżkach i delikatnym aromacie uzyskane w wyniku specjalnej hodowli płomiennicy zimowej zwanej także zimówką aksamitnotrzonową (Flamullina velutipes). Grzyby Enoki są popularnym składnikiem dań w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. W Japonii uważane są za najzdrowsze grzyby o szerokich właściwościach leczniczych i dobroczynnym działaniu dla całego organizmu. Nie wymagają długotrwałego gotowania i mogą być stosowane do zup, dań hot-pot oraz dań stir-fry. Enoki można jeść też surowe, dodane do sałatek, ale po ugotowaniu stają się bardziej lekkostrawne. Niecodzienny kształt grzybów Enoki nadaje daniom bardzo oryginalnego, przyjemnego dla oka wyglądu.

Pozostało tylko: 1

Grzyby Enoki to charakterystyczne grzyby o długich nóżkach, które wyróżniają się delikatnym aromatem. Jaskrawo żółty kolor, niewielki rozmiar i ciekawy kształt małych kapeluszy na długich nóżkach znane są w kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. Pozyskiwana z naturalnego środowiska płomiennica zimowa rośnie w lasach liściastych w kępkach na pniach drzew. W warunkach hodowlanych jest uprawiana w słoikach w zaciemnionym miejscu. Ma wiele pozytywnych właściwości, a w Japonii uważana jest za produkt prozdrowotny.

Atutem grzybów Enoki jest łatwość w przygotowaniu i uniwersalność. Świetnie pasują do zup, dań hot-pot oraz stir-fry. Ponadto można je jeść surowe, jako przekąskę bądź składnik zdrowej sałatki. Ugotowane są zdecydowanie lepsze dla osób z problemami żołądkowymi, ponieważ stają się lekkostrawne. Zamknięta w puszce płomiennica zimowa, dzięki zalewie z wody, soli i kwasu octowego znacząco przedłuża swoją żywotność.

Skład: woda, płomiennica zimowa 47% (Flammulina velutipes), sól, regulator kwasowości: E330. Produkcja: Chiny

Waga 0,49 kg

Może spodoba się również…