Gorzki melon (Przepękla ogórkowata, ang. Bitter melon, łac. Mamordica Charantia) to popularne chińskie warzywo, używane także w kuchni tajskiej i indyjskiej. Posiada mocny, charakterystyczny gorzki smak, bardzo ceniony przez koneserów jednak dla niektórych może być zbyt przytłaczający. W celu złagodzenia gorzkiego smaku należy przed dodaniem do dania pociąć melona w kawałki i zalać wrzątkiem na 3-4 min.
Gorzkiego melona można używać do dań gotowanych, jako dodatek do omleta, dań stir-fry i zup. Gorzki melon jest niesamowicie zdrowy, zawiera bardzo dużo żelaza, beta-karotenu (2 razy więcej niż brokuły), wapnia (2 razy więcej niż szpinak) i potasu (2 razy więcej niż banan). Jest także źródłem witaminy A, C, B1 do B3, fosforu i błonnika. Z gorzkiego melona otrzymuję się także bardzo zdrową herbatę. Waga po osączeniu: 280g. Składniki: gorzki melon (Przepękla ogórkowata, łac. Mamordica Charantia), woda, sól, kwas cytrynowy. Produkcja: Tajlandia.