Grass jelly to czarna galaretka uzyskiwana z rośliny Mesona chinensis. Popularna w Chinach i Azji południowo-wschosdniej Grass jelly jest składnikiem przeznaczonym do przygotowania deserów. Zazwyczaj podaje się ja polaną syropem lub w połączeniu z różnymi owocami (mango, liczi, arbuz, ananas etc.), czasami posypuje się ją dodatkowo mlekiem w proszku. Grass jelly jest także stosowana jako dodatek do napojów. Składniki: woda, grass jelly 25%, skrobia ziemniaczana. Produkcja: Chiny.
KOKTAJL MLECZNY Z GRASS JELLY (Malezja)
Składniki:
1/3 szklanki grass jelly, pociętej w kostkę
1 1/2 łyżki cukru palmowego
1/4 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki zimnej wody
kostki lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszać składniki w wysokiej szklance. Podawać ze słomką i długą łyżeczką.