Przejdź do treści

Wegetariańska

Grzyby w ostro-słodkim sosie

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Ryż z warzywami po chińsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Ten chiński ryż z warzywami możemy podawać zamiast białego ryżu gotowanego. Otóż to danie można przyrządzić w bardzo prosty sposób i potrzebujemy wiele naszego cennego czasu, wydatki też nie są zbyt wielkie. Jeśli ktoś jest fascynatem kuchni chińskiej to ta przystawka na pewno mu przypadnie do gustu.

Misotamago z ryżem japońskim / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Chciałbym Wam polecić przepis prosto z Kraju Kwitnącej Wiśni, bardzo prosty i bardzo smaczny. Tłumaczyłem go z jakiejś japońskiej strony, szukając przepisów na coś, do czego można wykorzystać pastę miso, oprócz słynnej zupki o identycznej nazwie. Miso (jap. 味噌) to tradycyjna gęsta pasta japońska produkowana ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i/lub soi, z solą i drożdżami. Mój przepis to ryż z jajkiem przygotowanym z pastą miso – “misotamago” w wolnym tłumaczeniu oznacza właśnie “jajko z miso”. Podałem proporcje na 1 osobę – wystarczy pomnożyć odpowiednią liczbę razy, by uzyskać przepis na pyszne śniadanko/kolację dla całej rodziny.

Jaja wędzone / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Chińczycy wędzą produkty krótko, tylko dla smaku. W naszych warunkach chińskie wędzenie można naśladować w następujący sposób: stary duży płaski garnek wykładamy folią aluminiową, na nią sypiemy po 2 czubate łyżki cukru i zielonej herbaty, na garnek kładziemy ruszt lub do garnka wkładamy wkładkę do gotowania na parze. Mięso lub inny produkt (w tym przypadku jaja) układamy na ruszcie lub wkładce, szczelnie przykrywamy, garnek stawiamy na średnim płomieniu, po 3-4 minutach, gdy cukier i herbata zacznie dymić – zestawiamy. Garnek zostawiamy pod przykryciem na 15-20 min.

Kochujang (gochujang) koreańska pasta z chilli i soi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 3 oceny

Kochujang to pikantna pasta ze sfermentowanej soi i ostrej papryki. Jest to jeden z podstawowych składników w kuchni koreańskiej stosowany do sosów, marynat itp. Przepis ten bazuje na podanym na stronie hannaone.com. Substytut wychodzi w smaku bardzo podobnie do oryginalnej pasty, która w Polsce jest ciężko osiągalna i droga.