Grzyby w ostro-słodkim sosie
Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen
Po artykule o zbieraniu polskich grzybów Mun nie mogło zabraknąć nowego przepisu z ich wykorzystaniem. Do wykonania tego przepisu użyłem trochę uszaków (miałem ich tylko 10g) i dopełniłem potrzebną ilością grzybów Mun. Uważajcie, żeby nie przeholować z grzybami Mun (uszakami), na sucho wyglądają skromnie ale po ugotowaniu robią się kilkanaście razy większe, 25g (ok 10 całych grzybów) to idealna proporcja do 500g pieczarek. Zupełnym przypadkiem do danie trafiła niewielka ilość anyżu gwiazdkowatego (zmieliłem pieprz syczuański w młynku, który był zabrudzony po ostatnim mieleniu anyżu) ale efekt smakowy był bardzo dobry więc postanowiłem umieścić ten dodatek w przepisie, jeżeli jednak nie macie dostępu do tej rzadkiej przyprawy możecie z niej zrezygnować. Danie jadło już kilka osób i wszystkim bardzo smakowało, ja osobiście daję 5-kę. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.