Przejdź do treści

Ryby i owoce morza

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku

Marynowana ryba z makaronem ryżowym po tajsku to bardzo smaczna i prosta do wykonania potrawa, nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z jej przygotowaniem. Pamiętać należy jedynie o tym aby ryba użyta do tego dania była ścisła w swojej konsystencji i dosyć gruba. Doskonale sprawdzi się tu rodzimy dorsz.

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado (sushi warstwowe)

Oshi sushi z łososiem, tofu i awokado. Oshi to rodzaj sushi, w którym warstwy ryżu układa się na przemian z różnymi dodatkami. Można tu dowolnie eksperymentować i dawać takie składniki jakie podpowiada nam fantazja. Trzeba jednak pamiętać aby wszystko było ściśle i dokładnie ułożone i dociśnięte, żeby nie było kłopotów przy krojeniu na porcje. Potrawa jest nie tylko pyszna ale i wspaniale się prezentuje.

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake

Japońskie szaszłyki z łososia, pora i grzybów shitake to proste do wykonania japońskie szaszłyki, wzorowane na najpopularniejszych w Japonii szaszłykach z kurczaka znanych jako Yakitori. Dzisiejsze danie to wariacja ala Yakitori ale wykonana z łososia z dodatkiem grzybów shitake.

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake

Chirashi sushi z krewetkami w tempurze, avocado i grzybami shitake to przepis pyszne na sushi na talerzu. Chirashi sushi jest najłatwiejszym do wykonania wariantem sushi, niezwykle szybkim i pozwalającym na różne eksperymenty. Podstawą tej potrawy jest ugotowany ryż podawany w miseczce z różnymi dodatkami. Dodatki zazwyczaj układa się na ryżu ale można je również wymieszać otrzymując tzw. gomoko sushi. Podstawą sukcesu jest efektowna prezentacja potrawy.

Temaki sushi - sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku

Temaki sushi – sushi zwijane w ręku można napełniać rozmaitym nadzieniem i podawać z różnymi sosami, wykonuje się je szybko i łatwo. Należy je zjadać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ płaty nori szybko miękną i stają się gumowate. Bardzo dobrym pomysłem jest zachęcenie gości czy domowników do zawijania własnych rożków w trakcie posiłku. Podajemy wcześniej przygotowane składniki i objaśniamy sposób zawijania ich w rożki. Nie zapomnijmy o miseczkach z wodą i ściereczkach do wycierania palców!

Tofu-sushi

Tofu-sushi

Tofu-sushi to rodzaj sushi nigiri bez użycia ryżu z wykorzystaniem mniej kalorycznego tofu. Jako dodatki mogą nam posłużyć różne rodzaje ryb i owoców morza. Może być także wykonane w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami lub omletem. Dodatek ostrego imbiru, wymieszanego z dymką i sosem sojowym, tworzy doskonałą nutę smakową. Spróbujcie, pyszne!

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng

Ryż po indonezyjsku Nasi Goreng to pożywne i smaczne danie popularne w Indonezji. Połączenie ryżu, krewetek, ostrych przypraw i zwijanego omletu daje znakomity efekt smakowy. Krewetki można zastąpić piersią z kurczaka.

Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze

Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze

Chrupiące sushi futomaki z krewetkami w tempurze to odmiana sushi o grubszych niż zazwyczaj rolkach. Futomaki pochodzi od japońskiego przymiotnika “futoi” oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. W naszym maki głównym składnikiem są krewetki w panierce, które dają futomakom wspaniałą chrupkość. Krewetki w panierce można kupić zamrożone gotowe do usmażenia (np. w naszym sklepie stacjonarnym) lub użyć sporych krewetek i usmażyć je w tempurze (przed smażeniem krewetki należy wyprostować: ponacinać w poprzek od strony dolnej następnie rozciągnąć aż mięśnie popękają i krewetka się rozprostuje).

Maki i nigiri sushi z łososiem

Maki i nigiri sushi z łososiem

Maki i nigiri sushi z łososiem to często występujący zestaw. Po pocięciu łososia w plasterki do nigiri zawsze okazuje się, że część z nich jest za mała lub nieforemna. Kawałki te świetnie nadają się do maki sushi. W Polskich warunkach łosoś jest najlepszą rybą do wykonania sushi. Jest ogólnie dostępny, ma przystępną cenę i można go dostać bardzo świeżego. Przed zjedzeniem na surowo warto jest go zamrozić na 1-2 dni i odmrozić przed użyciem, pozbędziemy się w ten sposób potencjalnych chorób i pasożytów. Łososia możemy użyć do maki sushi solo, z dodatkami a także wykonać z niego doskonałe nigiri sushi.

Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego

Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Łosoś grillowany z kinpirą z selera naciowego to popularne danie codziennej kuchni japońskiej. Tak naprawdę kinpira oznacza rodzaj przygotowania dania poprzez “przesmażenie i duszenie”, ale nazwą ta określa się także dania przygotowane w ten sposób. W Japonii najczęściej jest wykonywana z łodyg łopianu i marchwi ale równie dobrze można ja robić z innych warzyw, wodorostów, tofu, glutenu a nawet mięsa. Duszenie odbywa się zazwyczaj w sosie sojowym i mirinie. My proponuję znakomitą kinpirę z selera naciowego, która świetnie podkreśla smak grillowanego łososia.