Przejdź do treści

Mięsna - wołowina

Wołowina duszona z marchwią

Ocena ze starego portalu: 4,89 / 9 ocen

Chińska wersja gulaszu, lekko pikantna. Jak dla mnie danie z pierwszej 10. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Grilowana wołowina (Pulgogi)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 10 ocen

Pierwsze główne danie kuchni koreańskiej na mojej stronie. Tradycyjne koreańskie danie jednak łagodne w smaku (kuchnia koreańska jest bardzo ostra). Jeżeli nie mamy grilla elektrycznego, a jest poza sezonem grillowym, danie to można przygotować na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (kładziemy mięso na patelni i smażymy na niewielkim ogniu, następnie przekładamy na drugą stronę). Serwować z gotowanym ryżem japońskim i kimchi.

Zupa ostro-kwaśna

Ocena ze starego portalu: 4,47 / 19 ocen

Ta zupa przypomina “nieco” w smaku polski kapuśniak jednak dla niektórych może być nieco za kwaśna dlatego proponuję zacząć od 3 łyżek octu ryżowego, spróbować i ewentualnie dodać 1 lub 2 łyżki (w oryginalnym przepisie jest 5 łyżek octu białego, ale to chyba tylko Chińczyk może zjeść :). W oryginalnym przepisie znajdują się także pąki lilii, jednak w Polsce są trudno dostępne. Jeżeli ktoś jednak nabędzie lilie to należy dodać je razem z grzybami, jeżeli nie dodacie to nic się nie martwcie zupa i tak smakuje świetnie. Podana z miseczką ryżu jaśminowego stanowi samodzielny, pożywny posiłek.

Zupa pomidorowa z wołowiną

Ocena ze starego portalu: 4,92 / 12 ocen

Osobiście wolę tą zupę nieco posłodzoną. Można ją też podawać z makaronem sojowym. W wersji ekspresowej możemy zastąpić pomidory koncentratem, a rosół bulionem z kostki – wtedy przygotowanie tego dania trwa tylko ok. 15 min.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina w sosie z czarnej fasoli stir-fry

Wołowina w sosie z czarnej fasoli to błyskawiczne danie stir-fry, które otrzymałem od pana Bogdana. Pan Bogdan jest wielkim miłośnikiem kuchni chińskiej, a także doradza mi w sprawach kuchni japońskiej. Pozdrawiam go serdecznie! Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina ostrygowa stir-fry

Wołowina ostrygowa stir-fry

Wołowina ostrygowa stir-fry to klasyczne, błyskawiczne danie stir-fry, delikatna wołowina doprawiona do smaku sosem ostrygowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina curry z warzywami

Wołowina curry z warzywami

Wołowina curry z warzywami to danie, które bardzo dobrze smakuje także w wersji wegetariańskiej bez mięsa. Warto wtedy zwiększyć różnorodność warzyw. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina smażona z papryką

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny

Danie wstępnie smażone na głębokim oleju, jeżeli chcesz tego uniknąć można mięso i paprykę usmażyć metodą stir-fry na 2 łyżkach oleju. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Wołowina w pomidorach

Ocena ze starego portalu: 4,00 / 4 oceny

Osobiście polecam polędwicę, stek jak dla mnie jest zdecydowanie za twardy (jeżeli już zdecydujesz się na stek to najlepiej jest pociąć go dużo drobniej). Ponieważ nie miałem małych pomidorów użyłem 1 dużego, dlatego pociąłem go trochę drobniej. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Wołowina smażona z dymką

Ocena ze starego portalu: 4,65 / 11 ocen

Klasyczne danie stir-fry. Jeżeli chcesz uzyskać naprawdę smaczne danie należy użyć polędwicy (w innym wypadku mięso będzie nieco twardawe). Aby łatwo pokroić wołowinę na cienkie plasterki najlepiej jest zrobić to gdy jest jeszcze częściowo zamrożona. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.