Przejdź do treści

Mięsna - wieprzowina

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka / Przepis internauty

Kalbi – koreańskie grillowane żeberka to wspaniałe danie imprezowe. Głupie pytanie dla ilu osób 😀 Ile by nie było, zeżrą wszystko. Największe grill-party to cały departament (20 ludzi) + przyszwendki (drugie tyle). 3 kilo żeberek poszło 😉 Akwizycję materiału (żeberka wieprzowe, chude) polecam rozpocząć 2 dni przed. Zamówić, następnego dnia odebrać i do marynaty na co najmniej 24h.

Wieprzowina z makaronem w sosie sojowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,75 / 4 oceny

Znakomite, aromatyczne i pożywne danie, które na ulicach Pekinu popularne jest niczym hot-dog na nowojorskim Manhattanie. Zapach tej potrawy jest nierozłącznym elementem klimatu pekińskich ulic i zaułków ponieważ potrawę sprzedaje się w budkach niemal na każdym roku. Jest to również niezmiernie proste w przygotowaniu danie.

Zupa Seczuańska

Ocena ze starego portalu: 4,61 / 33 oceny

Przepis ten dostałem od jednego z internautów. Przepis pochodzi w chińskiej restauracji w Johanesburgu w RPA i jest to najlepsza zupa jaką internauta jadł. Przetestowałem i rzeczywiście jest pyszna.

Wieprzowina ze szpinakiem

Ocena ze starego portalu: 4,56 / 9 ocen

Do przygotowania tego dania możemy użyć świeżego szpinaku albo mrożonego szpinaku w całych liściach. Bardzo smaczne, nisko-tłuszczowe danie. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Ryż smażony z krewetkami

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Bardzo treściwe danie na bazie ryżu, z duża ilością pożywnych dodatków. Można je także podać jako dodatek, zamiast ryżu gotowanego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Karokke – japońskie krokiety

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Nie jest to rdzenne japońskie danie, jednak obecnie bardzo popularne w Japonii. Istnieje wiele odmian krokietów z różnym wypełnieniem, podstawą naszych krokietów są ziemniaki i mięso mielone. W Japonii krokiety kupuje się najczęściej pojedynczo, jako przekąskę, serwowane na ciepło w sklepach spożywczych i supermarketach. Ponieważ ich wykonanie jest dosyć pracochłonne rzadko są przygotowywane w domach. Krokiety te jada się najczęściej z majonezem i specjalnym sosem do krokietów (niestety u nas nie dostępnym) ale można próbować różnych sosów (mi np. bardzo smakowały z sosem z czarnej fasoli).

Wieprzowina w czerwonym curry z ananasem

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 12 ocen

Kolejne tajskie curry, tym razem czerwone curry z wieprzowiny. Czerwona pasta jest nieco mniej ostra od zielonej ale bez łagodzącego smak ryżu i tak się nie obędzie. Podawać z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Chrupiący makaron z wieprzowiną

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 43 oceny

To danie jest naprawdę zabójcze, najczęściej wykonywane przeze mnie danie z mojej strony. Chrupiący makaron i słodko-słony sos powodują, że danie to uwielbiają dzieci. Gorąco polecam!

Zupa WON-TON

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 8 ocen

Do przygotowania tej zupy niezbędne są pierożki WON-TON, przepis na nie znajduje się tutaj. Na każde 6 pierożków użyj 1 szklankę rosołu.