Przejdź do treści

Mięsna - wieprzowina

Wieprzowina Gong Bao danie

Wieprzowina Gong Bao (Kung Bao)

Wieprzowina Gong Bao to słynne chińskie danie pochodzące z prowincji Syczuan i zarazem kolejne odświeżone danie z serii “Moje ulubione przepisy”. Dla mnie Wieprzowina Gong Bao to danie blisko ideału, bardzo ostre, wyraźnie słone, z nutą słodko-kwaśną do tego aromat pieprzu syczuańskiego i chrupiące orzeszki. Ponieważ danie zawiera sporą ilość gęstego sosu to idealnie smakuje z moim ulubionym smażonym makaronem mie.

Ciekawostka: W Polsce w wietnamskich budkach z niewiadomych powodów nazwę Gong Bao przypisano kulkom kurczaka w cieście “?”.

Jagnięcina z porem z makaronem

Jagnięcina z porem stir-fry (słono-ostra)

Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w “odświeżonej” wersji. Błyskawiczny przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową.

Chrupiąca wieprzowina w słonym sosie danie2

Chrupiąca wieprzowina w sosie 03-2017

Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy odświeżony przepis z serii “Moje ulubione przepisy” i zarazem pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Chrupiące kawałki mięsa w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Usmażoną wieprzowinę serwuje się oddzielnie z sosem i polewa tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość.

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe

Żeberka miodowo-czosnkowe to duszone danie z żeberek wieprzowych w apetycznej miodowo-czosnkowej glazurze. Podawane jako przekąska lub jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego posiłku. Możemy je też zaserwować jako samodzielne danie podane z gotowanym ryżem.

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym

Wieprzowina w sosie czosnkowo-kolendrowym to cienkie smażone plasterki mięsa w bardzo aromatycznym sosie sosie z czosnku i kolendrowy. Wieprzowinę zamiast smażyć można także upiec w piekarniku lub na grillu. Intensywność smaku regulujemy ilością dodanego czosnku.

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake

Smażona wieprzowina z grzybami Shitake to bardzo proste i szybkie do przygotowania japońskie danie z mielonej wieprzowiny z dodatkiem najpopularniejszych japońskich grzybów. Danie lekko pikantne za sprawą przyprawy 7 smaków, której głównym składnikiem jest mielone chili. Podana z makaronem lub ryżem stanowi pełne pożywne danie obiadowe.

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie

Wieprzowina z sosem orzechowym i makaronem Mie to wspaniałe smaku i pożywne danie typu stir-fry. Jego przygotowanie jest błyskawiczne i nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa równie dobrze smakuje podana z ryżem jaśminowym zamiast makaronu.

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym

Wieprzowina w cieście z dipem sojowo-miodowym to kawałki mięsa smażone w puszysty cieście z pysznym miodowo-sojowym sosem do maczania. Danie to można serwować jako przekąskę lub składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku. Olej do głębokiego smażenia trzeba mocno rozgrzać tak żeby prawie dymił a następnie zmniejszyć płomień i smażyć mięso partiami.