Przejdź do treści

Mięsna - drób

Koreańskie kanapki ryżowe

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.

Zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 28 ocen

Tom Yum to słynna tajska ostro-kwaśna zupa, o znakomitym, charakterystycznym smaku. Zazwyczaj zupę Tom Yum przygotowuje się bez mleka kokosowego to jest jednak moja ulubiona odmiana z mlekiem czyli Tom Yum nam khon. Smakuje praktycznie wszystkim, ostatnio podałem ją na imprezie rodzinnej i smakowała nawet mojej babci, która jest uprzedzona do ostrych orientalnych dań. Kilka dni później dopytywała się co to była za zupka i jak ją zrobiłem 🙂 Dzięki użyciu pasty Tom Yum, która jest gotową mieszanką wielu egzotycznych składników będących bazą tej zupy, danie to wykonuje się w 15 minut. Wystarczy zakupić pastę, sos rybny i mieć zawsze pod ręka puszkę mleka kokosowego, żeby w kilka chwil wyczarować ekstra zupę, jeżeli dodamy do nie jeszcze miseczkę ryżu jaśminowego (chociaż tradycyjnie zupę tą jada się solo) to mamy ekspresowe, smaczne, zdrowe i pożywne danie. Zamiast kurczaka możemy dodać 250g dużych krewetek. Dodatek grzybów słomianych dodatkowo urozmaica tą zupę ale bez nich też jest bardzo dobra. Oryginalnie do przygotowania zupy używa się samej wody ale dla niektórych może wydawać się zbyt wodnista, wtedy można użyć jako bazy ulubionego bulionu.

Kurczak DaCien 2 / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 6 ocen

Jak pisałem w pewnym komentarzu, jestem nowym użytkownikiem tego serwisu. Po przeczytaniu przepisu na potrawę Da Cien chce napisać z całym szacunkiem dla autora, że może jest ona dobra i podobna do Da Ciena ale od oryginału odstaje. Przedstawiam przepis oryginalny, który znam od 77 letniego chińczyka.

Kurczak w 5 smakach / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,33 / 3 oceny

Potrawa jest pyszna, prosta i szybka, w moim domu bardzo często ją robimy i nigdy nam się nie nudzi! Wychodzi tego sporo, mnie starcza na dwa dni na dwie osoby spokojnie ( i nie żałujemy sobie) i dla siostry co przypadkiem do nas wpadnie. Smacznego!